joi, 26 martie 2009

Bucatariti! Bucatarim Maria Ta



Aceasta infatisare efemera a poposit ieri dupamasa prin bucataria mea. Reteta(credits to Lola) a fost respectata, normal, cu mici chestii personale. Adica pestele n-a fost macrou(cu macrou o fac foarte des), ci pastrav, am folosit ulei de masline si am pus niste foi de dafin. de aici lucrurile incep sa se complice, eu avand origini sanatoase care isi fac simtita prezenta, nelasandu-ma sa ma bucur de o reteta simpla; am trantit si o mamaliga, sa mutesc corul strabunilor; am facut si niste cartofi natur, care au ramas de decor, deh, trebuia sa am de unde alege; daca pastravul asta l-am facut la cuptor, pe celalalt l-am prajit tavalit prin in pesmet cu faina, tot pentru libertatea alegerii; am trantit si un sos, plecand de la traditionalul mujdei(care dupa unii bucatari mai rafinati ar strica savoarea pastravului) in care am adaugat un pic de ulei, pasta de chilli(de fapt o pasta pentru gulas fuaaaarte iute, ca n-am avut prin casa decat chilli flocken si nu mergeau aici), patrunjel verde tocat marunt si o lingurita de otet balsamic.

E foarte usor sa va imaginati ce am ales din toate astea. Am ales, mai bine zis am uitat sa pun si cartofii natur pe masa. Cand n-oi mai fi atat de impresurat de chemarile strabunilor(imi place sa gatesc cu palinca, pe care o beau in timp ce) o sa fac un pastrav a la carte. Cand?


PS: Sunt dintre cei care promoveaza consumul de produse romanesti. Pentru ce am facut ieri ar fi trebuit sa dau o fuga pana la Cartisoara la pastravarie, dar 50 de km facuti pe nemancate nu erau tocmai o alegere buna la ora aia si m-am multumit cu pastrav grecesc din real, insotit de usturoi din Israel. Sau China

PPS: stiu ca pastravii cei mai buni sunt pana intr-o suta de grame bucata, pentru a fi prajiti intregi. Fiind grabit, n-am stat sa mai caut de aia mici si am luat cam la 300 grame bucata curatati. Pentru prajit i-am taiat pe lungime, erau prea grosi.

4 comentarii:

io-n Dushu Tau! spunea...

pastravii sunt yumm cu rozmarin proaspat si fro doi baby champignions prin ei si/sau ceapa/ardei. iar mujdeiul facut cu un pic de rosie proaspata rasa pe razatoare si un botz de ardei iute tocat...doamne..mananci cu mamaliga pana nu mai poti spune cum te cheama.

jane spunea...

trebuia sa mergi la pastravarie, da, sa iei usturoi din gradina, da, sa gatesti in oala de lut, da

dar...mmmmm... a fost bun, nu-i asa?

Miju spunea...

Io' merci de sfat :) sunt un om in cautare de certitudini, am mare incredere in ce ai scris aici. rosia pentru mujdei as prefera-o coapta pe gratar, depielitata si taiata marunt. da' sa fie rosie de gradina, de-aia carnoasa

Jane... mi-am lins degetele de au ramas batrane(stii tu, asa, ridate ca atunci cand stau mult in apa; asta cu degete batrane e vorba baiatului meu cel mare - la fel le zicea si carnatilor uscati). mergem si la pastravarie, luam si usturoi din gradina, dar atunci cand putem iesi cu cortul. Pastravaria de la Cartisoara, de care am pomenit mai sus, e pe Valea Laitei, un loc foarte bun de campare(nu sunt cabane si se intra de pe transfagarasan, un pic inainte sa urci catre Balea); valea asta e la maxim 10 km de unde stau ai mei, deci rosiile si usturoiul de gradina mi-ar fi la indemana. plus o bere bauta cu tata in poarta, la plecare.

jane spunea...

deci dacă ajung pe acolo la vară va trebui sa ma ghidezi (-:

berea bauta cu tata e cea mai buna, asta pana cand incepi s-o bei cu baietii; pe urma le compari (-: