joi, 26 martie 2009

Ora pamantului

Mare campanie... cica maine seara ar fi ora pamantului; un miliard de oameni ar stinge becul intre 20.30 si 21.30, pentru a arata ca le pasa. Ca pot sa salveze planeta, avand grija de resursele sale.

De felul meu sunt un tip prietenos cu mediul(asa s-ar traduce, nu?). Nu stiu cat reusesc sa fac in sensul asta, macar sunt bine intentionat. Apropo, am auzit azidimineata ca gunoiul menajer al unei familii pe un an contine atata energie cat ar fi necesara incalzirii apei pentru 350 de dusuri. Sau 3500? Oi fi taiat vreun zero. Hehe, am multi prieteni care se viseaza lorzi ai gunoaielor, recicland tot ce se arunca printr-o solutie, deocamdata miraculoasa; i-as ajuta daca as gasi bacteria aia care sa le faca tot gunoiul gaz metan sau curent electric; i-as lasa pe ei sa fie lorzi, eu as ramane doar prietenos.

Nu sunt un om al calculelor, sa vad cata energie nu s-ar consuma in gospodariile si ce mai tine de comunitatile acelui miliard de oameni. Da, e vorba de cata energie nu s-ar consuma, nu cata energie s-ar economisi. Ca pe toate sursele de unde am aflat eu de aceasta zi a pamantului suntem indemnati doar sa stingem becul, nu si detalii despre cum Electrica ar reduce vreo productia de curent in vreo centrala. Buuun... pana acum, in afara de asocierea cu ciudatele free hugs si sabotarea electrica, n-am inteles nimic. Dar cred ca o sa sting si eu becurile; si o sa ies in geam cu bricheta mea cu led si o sa incerc sa ii fixez ochii matzei din vecini care abia asteapta sa las geamul la bucatarie deschis. O sa fie trei luminite in tot parcul.

As stinge linistit becurile, calculatorul si televizorul, as inchide centrala si as scoate frigiderul din priza daca as auzi ca prin actiunea noastra ar fi arse cu 50 de vagoane de carbune mai putin; ca au ramas o jumate de milion de metri cubi de apa in lacurile de acumulare si s-a consumat mai putin uraniu cu vreo 4 hiroshime; ca in minele de petrol din canada s-a jucat o ora scrabble; ca vacile din patagonia s-au putut besi linistite, fara stressul ca baga metan in atmosfera... etc.

Dar asa... mai mult decat solidaritatea mizata pe prietenosii cu mediul... nu inteleg nimic. A, ar mai fi o ipoteza: acest miliard de oameni e bagat intr-o simulare pentru "ultimul stinge lumina." Unii se vor ruga sa intre intre "cei din urma vor fi cei dintai", sa nu ajunga ca Verbiaj, cronicari ai apocalipsei.

Update: sunt doar douazeci de ani de cand orientarile populare erau cu totul altele. eheee... cate ore ale pamantului am trait noi atunci ... in deplina intelegere cu Electrica:


*Timpuri Noi - Becule

4 comentarii:

jane spunea...

noi ne-am distrat anul trecut pe întuneric (-:

zvoner spunea...

Noi, astia obisnuiti sa invatam de pe intuneric si sa ne distram la lumina lumanarii, sa ne intoarcem cu lanterne de la scoala si sa ne minunam la cele 3 becuri aprinse in centrul orasului... rezonam mai greu la astfel de initiative.

Vorba unui prieten: bai, am tinut Ora Pamantului nonstop 14 ani de copilarie, asa ca mai tango :D

LiaLia spunea...

Eu am vrut să protestez împotriva meciului de la tv, aşa că am scos tot din priză şi m-am vrăjit erotic cu gagicul cu poveşti despre cum dracu să mai punem şi noi un ban deoparte să plecăm la vară în mai multe locaţii. Apoi, mi-a povestit el sexos ce linii şi umbre vrea să-şi mai tragă la tatuajul de pe braţ. La câte lumini erau aprinse în vecini, probabil că eram cei mai tineri din cartier şi n-aveam sechele prea mari :) Apropo, consumul a scăzut cu mai puţin de 1,5%. Deci, suntem buni. Data viitoare să pună Ora pământului la altă oră, că românul masochist tot la cum îşi ia românica de fotbal bătaie se uită.

Miju spunea...

Lia, asta da ora pamantului :D
vezi la Rhodi, e a inceput sa trezeasca pamantul. Cu acupunctura :))

Adrian, foarte bun articolul despre ora pamantului. Asa as stinge si eu lumina(e deja unul din crezurile mele, societatea obliga deja :))

Jane... anul asta cum v-ati distrat? ;)